Skip to Content
Top 10 van De Zwaarste Lijst stevig door elkaar geschud

Top 10 van De Zwaarste Lijst stevig door elkaar geschud

Maandag 5 april 2021 – De Zwaarste Lijst, de lijst met de zwaarste gitaren volgens de Studio Brussel-luisteraars, is afgelopen. Het afgelopen paasweekend was er 3 dagen lang metal te horen op de digitale muziekstream Bruut en Studio Brussel. De Zwaarste Lijst was met in totaal 666 nummers letterlijk zwaarder dan ooit. 'Master of Puppets' van Metallica bevestigt dan wel op 1, de top 10 in de lijst werd dit jaar zwaar door elkaar geschud. Belgische metalbands zoals Brutus en Amenra claimen de top 10. Urbi et orbi, met de Belgen boven. Ontdek alle weetjes hieronder.

Story image

Nieuwe generatie Belgische bands

Een nieuwe generatie Belgische metalbands claimt de top 5 en neemt de fakkel over van de oude bekenden. Zo duikt de jonge Belgische band Brutus de top 3 binnen (van plaats 8 naar 3). 'Schism' van Tool stijgt door van plaats 3 naar plaats 2 en was nog nooit eerder zo dicht bij de nummer 1. Ook de Kortrijkse band Amenra komt de top 5 binnen.

Nieuwe presentator Thomas Michiels, lid van de metalband PSYCHONAUT - vorig jaar nog de hoogste Belgische nieuwkomer in De Zwaarste Lijst - was het hele weekend lang ceremoniemeester van dienst. Hij blikt voldaan terug op een editie met veel jong, Belgisch talent.

Thomas Michiels: "Ik heb met een lach op mijn gezicht toegekeken hoe de Belgen hun stempel hebben gedrukt op deze indrukwekkende lijst. En ik denk velen met mij. Een weekend als dit deed ongelooflijk deugd!"

Weetjes

 • 21% Belgische nummers in de lijst
 • Meeste aantal nummers: Metallica (26 nummers)
 • Oudste nummer: 'Black Sabbath' van Black Sabbath (1970)
 • Langste nummer: 'Dopesmoker' van Sleep (63 minuten)
 • Kortste nummer: 'River Runs Red' van Life of Agony (1 minuut, 54 seconden)

Top 10

 1. 'Master of Puppets' – Metallica
 2. 'Schism' – Tool
 3. 'All Along' – Brutus
 4. 'Raining Blood' – Slayer
 5. 'A Solitary Reign' – Amenra
 6. 'Fear of the Dark' – Iron Maiden
 7. 'Deutschland' – Rammstein
 8. 'The Sea is Dying' – Steak Number Eight
 9. 'Black Fuel' – Channel Zero
 10. 'Duality' – Slipknot

Bekijk hier de volledige lijst.

Story image
Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Studio Brussel
Over Studio Brussel

Studio Brussel is de trendsettende radiozender van de VRT.  Studio Brussel richt zich op een brede, jonge en actieve groep ‘digital first’-mediagebruikers. De zender stimuleert zijn publiek om creatief en eigenzinnig naar de wereld te kijken. Hij komt tegemoet aan de behoeften van zijn kritische en maatschappelijk bewuste community door onderscheidende keuzes en scherpe redactionele reflexen. Studio Brussel is een katalysator binnen de Vlaamse muzieksector en vervult zijn muzikale gidsfunctie aangepast aan de digitale noden van zijn publiek.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
[email protected]

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Studio Brussel
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos