Skip to Content
Extra muzikaal jaareinde: De Tijdloze op radio én tv

Extra muzikaal jaareinde: De Tijdloze op radio én tv

De beste muziek en de beste muziekverhalen: vanaf zaterdag 18 december bij Studio Brussel – vanaf dinsdag 28 december op Canvas

Maandag 13 december 2021 – Er zijn nog zekerheden in het leven. Op de laatste dag van het jaar hoor je op Studio Brussel traditiegetrouw De Tijdloze 100. Ook dit jaar gidsen Roos Van Acker en Nelles De Caluwé iedereen door de 100 beste platen aller tijden. Maar voor het zover is, telt Studio Brussel af naar het nieuwe jaar met De Tijdloze Countdown. Dat is twee weken lang genieten… op radio én tv. Want tijdens de kerstvakantie zorgt ook Canvas voor een muzikale uitsmijter van formaat met De Tijdloze, het televisieprogramma.

In De Tijdloze op Canvas laat StuBru-presentatrice Michèle Cuvelier drie avonden op rij haar licht schijnen op de moeder aller eindejaarslijsten en de verhalen achter de muziek. Ze krijgt daarbij de hulp van Bent Van Looy, Lennert Coorevits (van de Compact Disk Dummies), Lara Chedraoui (van Intergalactic Lovers) en tal van muzikale gasten.

De Tijdloze: je zal er niet naast kunnen luisteren én kijken dit eindejaar. Dankzij de belangeloze samenwerking van Studio Brussel en Canvas.

De Tijdloze Countdown op Studio Brussel

Vanaf zaterdag 18 december telt Studio Brussel af naar het nieuwe jaar met 2021 tijdloze platen. Presentatoren Roos Van Acker, Michèle Cuvelier, Nelles De Caluwé, Joris Brys, Max Vryens, Hannelore Van Besouw en Stijn Van de Voorde worden tijdens De Tijdloze Countdown bijgestaan door een resem tijdloze gastpresentatoren, stuk voor stuk ronkende namen. Van Bart Peeters en Ella Leyers over Tijs Vanneste, Meskerem Mees tot Philippe Geubels en Linde Merckpoel. Niets van de countdown missen? Luister dan vanaf zaterdag via de StuBru-app of StuBru De Tijdloze op DAB+. Vanaf zaterdag 25 december – na De Warmste Week en DWW Radio – hoor je De Tijdloze Countdown ook op Studio Brussel.

De Tijdloze 100 op Studio Brussel

Naar goede gewoonte presenteert Roos Van Acker opnieuw De Tijdloze 100. Ook dit jaar zal ze ons op oudjaarsdag vanaf samen met Nelles De Caluwé gidsen door de beste platen aller tijden volgens de Studio Brussel-luisteraars. Net voor het nieuws van 20.00 uur ontdekken we of 'Black' van Pearl Jam voor het zevende jaar op rij helemaal bovenaan de lijst pronkt.

De Tijdloze Countdown: luister van zaterdag 18 december om 07.00 uur tot en met vrijdag 31 december om 10.00 uur via de StuBru-app of StuBru De Tijdloze op DAB+. Vanaf zaterdag 25 december op Studio Brussel.

De Tijdloze 100 met Roos Van Acker en Nelles De Caluwé: op vrijdag 31 december van 10.00 tot 20.00 uur op Studio Brussel.


De Tijdloze op Canvas

Bij Canvas is De Tijdloze een talkshow vanuit De Hoorn in Leuven. Drie dagen na elkaar gaat Michèle Cuvelier samen met Bent Van Looy, Lara Chedraoui en Lennert Coorevits op zoek naar straffe verhalen, onverwachte verbanden en verrassende details die schuilgaan achter tijdloze songs.

Bent Van Looy stelt zijn tijdloze kennis geheel ten dienste van Michèle en duikt met haar onder andere in de 35-jarige geschiedenis van De Tijdloze. Compact Disk Dummy Lennert Coorevits gaat met een beperkt instrumentarium op zoek naar de bijzondere bomen in het bos. Wat is de rode draad doorheen bepaalde nummers over genres en decennia heen? En is er een muzikaal recept om ze nóg tijdlozer te maken?  

Frontzangeres Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers trekt in elke aflevering voor een boeiende reportage naar de UK. Ze volgt het spoor van Amy Winehouse in Londen, verdiept zich in de ontstaansgeschiedenis van de triphop in Bristol en neemt een kijkje in wat men de machinekamer van De Tijdloze mag noemen: Rockfield Studios in Wales. 

Michèle praat daarnaast met onder meer Joost Zweegers, Olga Leyers, Alex Callier en Selah Sue over hun band met De Tijdloze.

Een panel van muzikale toppers laat zich gewillig onderwerpen aan een spervuur van vragen over De Tijdloze: Joachim Liebens (The Haunted Youth), Sam Bettens, Zwangere Guy, Fenne Kuppens (Whispering Sons), Netsky, Mathieu Terryn (Bazart), Meskerem Mees en Frank Vander linden (De Mens). Wat is hun tijdloze top 3? Welke tijdloze song hadden ze graag zelf willen schrijven? Bij welk tijdloos nummer houden ze het onmogelijk droog? Enzovoort. ​

Aan de hand van een reeks tijdloze videoclips telt Canvas bovendien mee af met De Tijdloze Countdown van Studio Brussel tot en met #101.

De Tijdloze op Canvas: van dinsdag 28 tot donderdag 30 december om 21.00 uur op Canvas en VRT NU.

Aflevering 1

Joost Zweegers blikt terug op de ontstaansgeschiedenis van de Novastar-nummers in De Tijdloze, neemt ons mee in zijn tijdloze top 3 en blikt terug op zijn passage in de legendarische Rockfield Studios.

Bent Van Looy zoomt in op 35 jaar De Tijdloze en de 'sinds 6-jaar-gedoodverfde-nummer-1' in de lijst: 'Black' van Pearl Jam.

Lara Chedraoui is gek op song lyrics en bespreekt in de studio het verhaal achter 's werelds meest bekende liefdesliedjes. Voor wie zijn ze geschreven? En leefden ze nog lang en gelukkig? Ze bezoekt ook de Rockfield Studios: Black Sabbath, Oasis, Queen, Coldplay, Iggy Pop, The Stone Roses en onze eigenste Novastar trokken allemaal naar Wales om er een plaat op te nemen. Founding father Kingsley Ward vertelt Lara het onwaarschijnlijke verhaal van zijn ‘studio on the farm’.

Aflevering 2

Alex Callier gaat dieper in op de Hooverphonic-nummers in De Tijdloze, neemt ons mee in zijn tijdloze top 3 en getuigt over de enorme invloed van Massive Attack & Portishead op zijn carrière. ​

Olga Leyers loodst ons doorheen het gevoelige thema plagiaat, meteen ook het onderwerp van haar thesis als laatstejaarsstudent rechten. Waar ligt de grens tussen inspiratie en plagiaat? En wie zijn de grootste muzikale opportunisten?

Lara Chedraoui reist naar de thuisbasis van triphop-pioniers Massive Attack en Portishead: Bristol. Wat is die zogenaamde 'Bristol Sound'? En hoe is dat unieke genre precies ontstaan? Musicoloog & socioloog Pete Webb en muzikant & producer Ray Mighty (Smith & Mighty) nemen haar mee naar het turbulente Bristol van 30 jaar geleden.

Bent van Looy zet een boompje op over de supergroepen U2 en Fleetwood Mac. Zelfs met de meeste noteringen aller tijden in De Tijdloze (119) lijkt het vandaag wat uncool geworden om fan te zijn van U2. Bij Fleetwood Mac is er echter een omgekeerde beweging aan de gang: zij worden massaal omarmd door een nieuwe generatie hipsters. Hoe is dat allemaal zover kunnen komen?

Aflevering 3

Selah Sue belicht de ontstaansgeschiedenis van haar nummers in De Tijdloze, neemt ons mee in haar tijdloze top 3 en praat over haar ontmoeting met wereldster Prince.

Joe Vanhoutteghem, één van 's lands meest gerenommeerde videoclipregisseurs, vertelt over het belang van de videoclip voor enkele tijdloze klassiekers en gidst ons door het briljante oeuvre van clippioniers Jonathan Glazer, Spike Jonze, Michel Gondry en Chris Cunningham.

Lara Chedraoui trekt deze keer naar Camden in Londen, de vroegere uitvalsbasis van Amy Winehouse. Het is tien jaar geleden dat de artieste overleed aan een overdosis drugs en hartenpijn. Lara was allang vóór haar rise to stardom een enorme fan. Met Amy's songteksten onder de arm gaat ze op wandel met Dale Davis, boezemvriend en muzikale compagnon de route van Amy. Was ze echt zo'n open boek? Hoe kon ze in zo korte tijd zoveel mensen raken? En hoe kunnen we haar best herinneren?

Bent Van Looy merkt op dat er in het 35-jarige bestaan van De Tijdloze maar zeven bands zijn die ooit de nummer 1-plaats gehaald hebben. Wie zijn ze en wat verbindt hen? Hij gaat ook in op de tijdloosheid van Purple Rain van Prince want volgens het Tijdloze-panel moet Purple Rain los op kop staan in De Tijdloze.

Roos Van Acker, de stem van De Tijdloze op Studio Brussel, telt mee af naar de top 100 en doet een voorzichtige voorspelling voor de top 3 van 2021.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Studio Brussel

 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas, VRT
Over Studio Brussel

Studio Brussel is de trendsettende radiozender van de VRT.  Studio Brussel richt zich op een brede, jonge en actieve groep ‘digital first’-mediagebruikers. De zender stimuleert zijn publiek om creatief en eigenzinnig naar de wereld te kijken. Hij komt tegemoet aan de behoeften van zijn kritische en maatschappelijk bewuste community door onderscheidende keuzes en scherpe redactionele reflexen. Studio Brussel is een katalysator binnen de Vlaamse muzieksector en vervult zijn muzikale gidsfunctie aangepast aan de digitale noden van zijn publiek.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Yasmine Van der Borght
[email protected]

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Studio Brussel
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos